9 Şubat 2008 Cumartesi

LAMİNAT, LAMİNE VE MASİF PARKE FARKLARI


LAMİNAT PARKE; sıkıştırılmış talaş üzerine reçine emdirilmiş baskıdır.
-cila tabakası,
-kağıt tabaka,
-HDF tabakası,
-denge kağıdından oluşur.
HDF, kimyasallarla karıştırılıp yüksek basınç ve ısı altında preslenmiş odun talaşıdır.
Avantaj ve dezavantajları;Fiyatı, lamine ve masif parkeye göre daha ucuzdur.Uygulaması, masif parkeye göre sistre ve cila gerektirmediğinden daha kolaydır.Ancak doğal görünümü, lamine ve masif parkeye göre daha zayıftır.Zaman içinde kullanımdan kaynaklanan çizilmelerde parkenin değiştirilmesi gerekir.Üzerine sistre ve cila yapılamaz.
LAMİNE PARKE; birbirine 90 derece dik gelecek şekilde (suyuna ve sokrasına) preslenen 3 tip %100 ahşap katmanlarından oluşur.

-optimum 4 mm cilalı ahşap,
-8 mm ahşap,
-2 mm ahşap.
İmalat sırasında kullanılan ağaçlar kurutma ve iklimleme denilen işlemlerden geçer.En üstteki 4 mm'lik hazır cilalı tabakanın kalınlığı firma üretimlerine göre 3mm ile 10 mm arasında değişebilmektedir.
Avantaj ve dezavantajları;Laminat ve Masif parkeye göre daha pahalıdır.Yüzeyi cilalı olarak döşemeye hazır olduğundan uygulaması laminat parke gibi kolaydır.Yüzeyinin cilalı olmasından dolayı ilk döşemede sistre ve cila gerektirmez ancak daha sonraki tarihlerde masif parkede olduğu gibi sistre ve cila yenilemesi yapılabilir.Ancak tabaka kalınlığı (4 mm) dikkate alınırsa sistre sayısı(4-5 kez), masif parkeye göre daha azdır.Ortamdaki ısı ve nemden ekilenmez, parke aralarında açılma ve kopma olmaz.Yerden ısıtmaya uygun bir döşeme kaplamasıdır.
MASİF PARKE; %100 tek tip ahşaptan oluşur.Yüzeye döşendikten sonra üzerine sistre ve cila yapılır.
Avantaj ve dezavantajları;Laminat parkeye göre daha pahalı, Lamine parkeden daha ucuzdur.Tek tabaka halinde masif ahşaptan oluştuğundan ortamdaki ısı ve nemden etkilenerek birleşim noktalarında açılmalar oluşabilir.Yenileme aşamasında, Lamine parkeye göre daha fazla sayıda sistre ve cila yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder