27 Haziran 2014 Cuma

Ramazan Sofraları için tarifler..

       Yaz akşamları ve Ramazan'ın birleşmesi yemeklerde hafifliği aratıyor. Sizin için neler yapabiliriz, nasıl fikirler verebiliriz diye düşündük ve birkaç farklı tarif yayınlamak istedik. sonsuzdekorasyon ailesi olarak sizler için avantajlar sunmak isteriz. Sayfamızda Ramazan boyunca çekilişimiz olacaktır. Üstelik 100 TL üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsizdir.

Zeytinyağlı enginar

Malzemeler:
  • 4 adet dolgun enginar
  • 10-15 adet arpacık soğan
  • 1 kase iç bakla
  • 2 adet limon
  • 1 demet dereotu
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Kristal kaya tuzu
Yapılışı:
  1. Bir tabağa bir yemek kaşığı tuz koyun, üzerine de bir limonun suyunu sıkın. Bir tahtanın üzerinde enginarın çiçekli kısmını kesip atın ve (kararmaması için) hemen limonlu tuza batırıp kestiğiniz yeri ovun.
  2. Enginarın üzerine 5 cm kadar sap bırakıp kalan sapını kesin ve yine limonu tuza batırıp kesilen kısmı ovun. Sonra enginarı yan yatırıp çevirerek, bıçağı fazla derine de batırmadan ve sapını koparmadan yan kabuklarını soyun.
  3. Aynı şekilde kestiğiniz yerleri limonlu tuza batırıp ovun. En önemlisi de, enginarın içindeki tüyleri (bir çay kaşığı yardımı ile) büyük bir özenle temizleyin. Ayıkladığınız enginarları kararmaması için limonlu suda bekletin.
  4. Temizleme işlemi bitince, enginarları bir tencereye yan yana yatırarak daire şeklinde dizin. İç baklaları kabuklarından ayırın, soğanları soyun ve enginarların üzerine ilave edin. Zeytin yağını ve yarım limonun suyunu ekleyin.
  5. Bir su bardağı sıcak suyu dökün ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin (enginarlar ve baklalar yumuşayana kadar). Daha sonra ateşten alarak soğumasını bekleyin. Bu arada dereotunu yıkayıp ince ince doğrayın, enginarların üzerini dereotu ile süsleyip servis edin.

Lebeniye çorbası

Malzemeler:
  • 250-300 gr kuzu gerdan
  • 400 gr yoğurt
  • 2 su bardağı et suyu
  • 1 çay bardağı nohut
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 küçük soğan
  • 1 ad defne yaprağı
  • 1 yumurta
  • Tuz ve çekme karabiber
  • Kuru nane
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
  1. Nohudu 1 gece önceden ıslatın. Haşlanması için ocağa koyun.
  2. Gerdanları üzerini 3 parmak geçecek kadar su koyup ocağa alın. 1 küçük bütün soğana 1 ad. defne yaprağı saplayın ve gerdan suyunun içerisine atın.
  3. Gerdanlar iyice haşlandığında gerdanları ve soğanı içinden alın. Soğanı atın, gerdanları kemiğinde ayıklayıp küçük parçalara ayırın. Suyu dökmeyin.
  4. Pirinci yıkayıp ılık suyla ıslatın. Yoğurdunuzu çırpın et suyu ılınınca 2 su bardağı yoğurda ekleyip çırpmaya devam edin.
  5. Çorba tenceresine yoğurtlu suyu, haşlanmış nohutları(iyice haşlanmış olmalı), pirinçleri ve ayıklanmış gerdan etlerini ekleyin.
  6. Kısık-orta arası bir ateşte karıştırarak kaynatın. Yumurtayı çırpın, çorbanın suyundan yumurtaya azar azar ekleyerek ısı dengesini sağlayın. Yavaş yavaş çorbaya ekleyip karıştırmaya devam edin.
  7. 5 dakika sonra altını kapatıp tuz ve karabiberini ilave edin. Tuz kaynayan yemeklerde açığa çıkmaz, ocak üzerinde ne kadar tuz atarsanız atın çoğunlukla size az gelir. Karabiber de erken atılırsa çorbanızın rengini karartabilir.
  8. Tereyağını kızdırın üzerine naneleri ilave edin.

Fava

Malzemeler : • 250 g kuru bakla (1 gece önceden suda bekletilmiş) • 100 g (1 orta boy) soğan • 100 g (1 orta boy) havuç (kazınıp, iri küpler halinde doğranmış) • 150 g (1 orta boy) kereviz (kabuğu soyulup, iri küpler halinde doğranmış) • 125 ml (1/2 su bardağı) zeytinyağı • 1/2 çay k. tuz, 1/2 çay k. şeker • 1 limonun suyu • 1/4 bağ dereotu (birkaç dalı süsleme için ayrılıp, kalanı ince kıyılmış) • 1 çay k. kırmızı biber


Baklaları yıkadıktan sonra bir tencereye koyup, üzerine 4-5 cm aşacak kadar su koyun. Zeytinyağının 2 çorba kaşığını ayırın. Soğanı, havucu, kerevizi, kalan zeytin yağını , tuz ve şekeri baklaların bulunduğu tencereye koyun. Harlı ateşte bir taşım kaynatın. Ateşi kısıp baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Baklalar yumuşayınca tencereyi ateşten alın.

Havuç ve soğanı içinden çıkarın. Kalan malzemeyi bir blendırdan geçirip, bir kaba alın. Limon suyunu ve ince kıyılmış dereotunu ilave edin. İyice karıştırın. Malzemeyi tekrar tencereye aktarın. Gerekirse biraz su ilave edin. Tencereyi yeniden ateşe koyup, bir taşım kaynatın. Ateşten alıp, bir kenarda ılınmaya bırakın.

Favayı ılıkken tabaklara koyun. Bir kenarda soğumaya bırakın. Soğuyunca, ayırdığınız 2 çorba kaşığı zeytin yağını                                                                                                                   kaşıkla üzerine gezdirin.




İftardan sonra hafif tatlılar tercih ediyoruz.Meyveler külahlarda sunulmuş.Güzel fikir !


Makarna farklı soslarla bambaşka bir tada dönüşür.Domates,mantar,biber,sarımsak,yoğurt,mayonez,turşu siz ne ilave etmek istiyorsanız.






  •  Patates Püresi
  •  1 su bardağı süt
  •  2 çay kaşığı tuz
  •  2.5 su bardağı su
  •  1 adet soğan (tel tel doğranmış)
  •  2 yemek kaşığı zeytinyağı
  •  100 g kaşar peyniri (rendelenmiş)
  •  4 adet yeşil-sarı veya kırmızı dolmalık biber
  •  1 adet domates (doğranmış)

 HAZIRLANIŞI

  • Patates Püresini paket arkasındaki tarife göre pişirin ve oda sıcaklığında bekletin.
  • Biberlerin baş kısımlarından kapaklarını keserek kenarlarını zedelemeden çekirdek ve damarını çıkarın. Kapak kısımları ufak küp doğrayın ve kenara ayırın.
  • Biberleri kaynayan suda yaklaşık 5 dakika haşlayın ve oda sıcaklığında soğutun.
  • Tavayı kızdırın, zeytin yağını ilave edin ve soğanların rengi değişene kadar soteleyerek kenara ayırdığınız doğranmış biberleri ilave edin ve 2 dakika daha soteleyin.
  • Karışımı hazırlamış olduğunuz patates püresi ve peynirle harmanlayarak biberlerin içini püreyle doldurun.
  • Fırına dayaklı bir kaba domatesleri koyun.
  • Üzerine biberleri yerleştirin ve kabın ağzını folyo ile kapatın.
  • 180 derecede yaklaşık 20 dakika pişirin.
  • 20 dakikanın sonunda folyoyu açın ve 5 dakika daha pişirerek servis edin.


MALZEMELER

  •  300 g köftelik kıyma
  •  200 g kuzu kıyma
  •  1 paket Köfte Harcı
  •  1 çay kaşığı pul biber
  •  1 çay kaşığı kekik
  •  2 patates dilimlenmiş
  •  2 patlıcan
  •  10 adet mantar
  •  2 adet kırmızı biber (üçgen şekilde kesilmiş)
  •  Tuz ve karabiber
  •  Domatesli Makarna Sosu
  •  3 bardak su
  •  100 g kaşar peyniri

HAZIRLANIŞI

  • Kasenin içine 500 g kıymayı ,Köfte Harcını ve bir buçuk çay bardağı (112 ½ ml) suyu koyup harç kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Dinlenmesi için buzdolabına yerleştirin.
  • 20 dakika dolapta beklettikten sonra, harcı çıkarın ve köfte haline getirin.Yağsız bir tavada, şekillendirdiğiniz köftelerin iki tarafını da hafifçe kızartın.
  • Daha sonra aynı tavada sebzeleri kızartın.
  • Seramik veya fırına girebilecek bir fırın kabına köfteleri ve sebzeleri dizin.
  • Sebzeleri kızarttığınız tavaya içine 1 ¼ su bardağı soğuk suyu ve Domatesli Makarna Sosunu ilave edin. Sosu kaynayana kadar karıştırın.
  • Sos hazırlanınca köftelerin olduğu fırın kabına döküp üzerine peyniri, kekik ve pul biberi serpiştirin.
  • 200 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder